Saturday, October 08, 2005


VI. POZOR SMRDI!

Ne gre mi iz glave, kaj sem pred nekaj dnevi slučajno ujel na Emtiviju: Britney Spears in njen fant se sprehajata po shopping centru, zavijeta v trgovino z živalmi, spremlja pa ju pogled kamere, ki naj bi nas prepričal, da gre za nekakšen reality show. Skratka, Britney in njen frajer se ustavita pred kupom kletk z mladimi psički, zloženimi druga vrh druge. Ko Britney zagleda psička v zgornji kletki, kako se igra s svojim kompanjonom iz celice, se razneži kakor se za dekleta njene baže spodobi: »Ooooooohhhh....He's soooooooo cute...« Med njenimi doooolgimi samoglasniki, podkrepljeni s tistimi histeričnimi visokimi toni, od katerih se mi naježi koža, se kuža poserje, drek skozi rešetko pade k njegovemu kolegu nadstropje niže, ta pa ga, Britney gor ali dol, s svojim srčkanim gobčkom ravnodušno požre. Takrat Britney vrže tri korake nazaj, idila se sprevrže v grotesko, Britney si z roko zakrije oči in vrešči, kakor se za idole ne spodobi, kuža pa medtem skrbno poliže še zadnje ostanke dreka iz dna kletke.

Domnevam, da glavna razloga za uspeh tamagočija in prvih robotskih psov tičita v dejstvu, da digitalne živali ne svinjajo s svojimi iztrebki, polega tega pa jih lahko, hvalabogu, kadarkoli izklopimo. Videz čistosti tehnologije seveda vara. Estetski videz prikriva nečistost postopkov izdelave in transporta, baterije pa so tehnični nasledek dreka. Verjamemo, da so baterije čiste, ker ne smrdijo in se ne lepijo na prste.

Naša življenja postajajo vse bolj čista in brezmadežna. Spodobni ljudje si že dolgo ne mažejo več rok. Reklame v rafalih ponavljajo: »Smrdi, smrdi, smrdi. Uf, kako smrdi!«. Kemična industrija z arzenalom čistil sveta ne čisti, temveč dela drek neopazen in nemoteč. Tudi sekret papir že vrsto let diši, namesto da bi nanj tiskali klasike svetovne literature in znanosti (Marxov Kapital, 10 rolic, troslojna izdaja), da bi lahko v miru brali in se iz vsakega sranja kaj novega naučili.

Stvarem z neprijetnim vonjem radi rečemo, da imajo čuden ali neprijeten duh. Torej lahko zapišemo: VONJ = DUH, iz tega pa nadalje sklepamo: svet brez vonja je svet brez duha.

Britney Spears se je pomirila, ko ji je najvišji šef trgovine zagotovil, da bodo odslej prodajali le še kužke, ki bodo očiščeni kot lignji. Tudi palčki so se vrnili, ko je gospodinja ukrotila greznico z drobno belo vrečko. In nenazadnje: odkar tipkam v gumijastih rokavicah, so moje misli čiste, lepe in zdrave.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home